• Uncategorized

  Eliminar els polls sense químics

  Ara que tornem a l’escola i que els nens ajunten caps, crec que no és mala idea explicar la nostra aventura i primera lluita contra uns polls immortals. No ser si només és a la nostra, però el cartellet dels polls a l’entrada de l’aula de l’escola gairebé té un lloc permanent. Eliminar els polls sembla una causa impossible.

  Sumant tots els anys de vida dels nens a la guarderia i escola, n’hem sobreviscut sense veure polls uns 10 anys. El que no ser és si això és bona o mala senyal tenint en compte que diuen que els caps van als caps nets!

  De les nostres vacances d’alemanya aquest maig, no només varem tornar les 8 persones que anàvem a la furgoneta; portàvem algun que altre passatger de més, no autoritzat, i sobretot no gaire benvingut. I per treure’ls de casa hem recorregut a tota l’armeria disponible, per descobrir que era molt més senzill del que ens pensàvem.

  Productes de farmàcia i supermercats

  Tothom en parla miracles però, en el nostre cas, ni xampús i locions de farmàcia d’aproximadament 20€ ni productes de supermercat de 10€ ens varen lliurar de la plaga.

  Els mal cuats, per molt que repetíssim el tractament una setmana mes tard, tornaven al cap de 2 setmanes. Un infern! Un infern que ha durat gairebé 3 mesos!!

  Tenim la santa sort que 3 dels 4 nens de casa tenen el cabell ros i molt fi, i és senzill veure i eliminar-los. En canvi el més gran té molt i molt de cabell i a sobre llarg. Un lloc ideal per a polls! I era a ell a qui li reapareixien una i altra vegada. I amb ell, també a mi.

  El que finalment ens va salvar de més batalles va ser un consell de perruquera i estudiar una mica més la vida i forma dels polls.

  Coneixem l’enemic – els polls

  De KostaMumcuoglu at the English Wikipedia, CC BY-SA 3.0,

  Aquí et deixo la informació en paraules pròpies trobada a la wikipedia (en diferents idiomes) i a altres pàgines web de confiança.

  Els polls són uns animalons que s’alimenten de la sang humana punxant a través del cuir cabellut. La seva saliva porta anticoagulant i vasodilatador que, segons el portador, pot crear una reacció que ens causa la famosa picor de cap – senyal de que tenim inquilins.

  Els polls els podem trobar en 3 estats; llémena, nimfa o poll adult.

  Les llémenes són els ous dels polls. Són enganxades als cabells per les femelles, a poca distància del cuir cabellut per poder donar-los les condicions òptimes per al seu desenvolupament. Són visibles a simple vista quan inspeccionem el cap, tot i que és fàcil confondre-les per caspa o pell. Tarden en néixer uns 6/8 dies, deixant enrere la closca buida enganxada al cabell.

  La nimfa és l’animal que surt de la llémena. Tot i que de físic és igual que un poll adult i ja s’alimenta de la sang del seu amfitrió, encara no es reprodueix. Tardarà uns 7 a 10 dies en fer-ho.

  El poll adult és el que ja està capacitat per pondre ous, i ho fa a un ritme d’uns 6 al dia. Té una esperança de vida d’uns 30 dies al cap humà. Fora del cap humà només sobreviu 3 dies (mor de gana). Tampoc els agraden les temperatures inferiors als 20 Cº o superiors a 40 Cº. Gràcies a unes obertures que tenen a la panxa també sobreviuen exposats a aigua fins a 36 hores ( no importa que l’aigua sigui tractada amb clor o altres tipus de químics, no moren sota aigua).

  Sabent tot això, varem passar a l’acció.

  Pla estratègic per eliminar els polls

  Eliminar els polls adults del cap és «relativament» fàcil. Amb una pinta especial i fent trosset a trosset, amb molta paciència, es poden arribar a eliminar gairebé tots. El problema de casa eren les llémenes!

  Aquestes tenen molta facilitat per esca bullir-se de la pinta, a part de que estan molt enganxades al cabell. Llavors la pregunta era, com ho fem?

  El primer que em va venir al cap quan vaig llegir sobre les temperatures que necessiten per viure va ser que a l’estiu segurament moririen sols, però resulta que el nostre cap els protegeix d’aquests canvis de temperatura. El nostre cos emet una temperatura gairebé constant de 35/36 graus! Així que… ni sortir a la neu a 0Cº amb el cap descobert, ni rostir-nos el cap al sol serveix.

  La primera solució que varem aplicar ens la va donar internet: per desenganxar les llémenes del cabell el millor remei és el vinagre. A més, per la reacció del poll adult, també queda un xic marejat i fa mes fàcil la seva localització; van com si s’haguessin passat amb les cerveses.

  La segona solució, la que ens va donar una perruquera: «cremar» les llémenes amb una planxa de cabells! Es clar! A partir de certa temperatura tot ésser viu deixa d’existir. En el cas del poll són els 40Cº; l’alta temperatura de la planxa (que és bastant superior a 40 Cº – en el cas de la nostra 160º) fa explotar els ous. No poden sobreviure!

  Combinar aquestes dos, va resultar en no tenir mes picors. D’això ja fa més d’un mes.

  Què necessitem

  Per poder eliminar els polls sense químics necessitarem els següents estris i productes:

  • vinagre – nosaltres varem utilitzar el de neteja concentrat del mercadona, més per desesperació que res mes. (primer vaig fer la prova jo i després als nens). No varem tenir problemes, però al tractar-se d’un producte de neteja i no dermatològic, jo suggereixo utilitzar el vinagre normal.
  • Una pinta de polls – nosaltres tenim la del mercadona de pues d’acer i mànec de silicona i ens ha anat molt bé.
  • Un barret de bany o de piscina. Com que no som gaire de plàstics mono-ús, no tenim barret de dutxa, però ens varen servir molt bé els de bany, tot i que segons el material pot ser que al poll viu el deixi respirar.
  • una planxa de cabells
  A diferència del micos, nosaltres almenys podem utilitzar la pinta anit-polls!
  Imatge de InspiredImages en Pixabay

  Procediment

  • El primer que has de fer es crear una barreja 1/2 aigua 1/2 vinagre. La quantitat dependrà del volum de la melena.
  • Reparteix aquesta barreja en tot el cap i cabells. Fins que quedi tot ben amarat.
  • Posa el barret de bany per sobre i deixa actuar entre 1 hora i mitja i 2 hores. Pot ser que piqui en alguna de les zones rascades, per alguna ferida, però nosaltres varem aguantar bastant bé.
  • Passat el temps retirar el vinagre amb aigua.
  • Rastrejar els polls amb la pinta especial, metxa per metxa. Aquí cal armar-se de paciència – posar-se un podcast o música – i fer com els monos, amb tranquil·litat i calma.
  • Si en acabar els cabells encara no són secs del tot, ajuda’t d’un assecador de cabells.
  • Passar les planxes (sempre amb el cap sec!!!), metxa per metxa i des de l’arrel fins les puntes, amb la temperatura alta vigilant de no cremar a ningú.

  Eliminar els polls de l’entorn

  Una llèmena enganxada a un cabell.
  Fotografía de English wikipedia, Fig.3.Louse_egg.jpg, CC BY-SA 3.0,

  Per tal de matar i eliminar els polls de manera definitiva no n’hi ha prou amb tractar només el cap de l’afectat, sinó també tots els llocs on el poll pot sobreviure fins que tornem a acostar-nos. Preparat/da per l’acció?

  • renta els llençols del llit i les tovalloles a mes de 45Cº.
  • Renta coixins i mantes del sofà, peluixos i altres tipus de joguina amb els que hagi estat en contacte l»afectat i que puguin amagar el poll.
  • Altres tipus de coses que utilitzi el nen que no es puguin rentar a aquestes temperatures o que no siguin aptes per aigua (joguines toves electròniques o seients de cotxe) les pots tancar dins d’una bossa de plàstic durant 3 dies (recorda que el poll necessita un cap humà per sobreviure).
  • Per als utensilis de pentinar; els raspalls els pots rentar a la rentadora, rentaplats, bullir en aigua si el material ho permet o separar-ho i no utilitzar-ho durant uns dies. Les gomes, diademes, clips etc… jo els vaig deixar d’utilitzar una setmana per assegurar-me de que no quedava res contagiós.
  • Al sofà de tela sempre li pots posar un protector o uns llençols durant uns dies per tal de deixar afamat al poll de sota.

  Evitar el contagi

  Ara que ja hem pogut eliminar els polls de casa, falta prevenir que tornin. Per això és molt interessant prendre certes mesures diàries però molt senzilles.

  • Conscienciar als nens de que els polls es contagien per contacte. És, suposo, la forma més clara i directe d’evitar-ne la propagació.
  • Utilitza una barreja d’aigua i vinagre (més o menys entre 1/8 i 1/4 de vinagre per 1 part d’aigua, depenent de la sequedat del cabell) com a condicionador. Després ho pots esbandir amb aigua o deixar-ho -et deixarà el cabell molt suau! També pots posar la barreja en un polvoritzador per anar millor.
  • Utilitza olis essencials d’arbre de té, romaní o lavanda barrejades en un oli portador (1 gota d’oli essencial per 4 culleradetes d’oli portador com el coco, l’ametlla o altres). Aplica l’oli darrere les orelles, a la nuca i al front. Als polls no els agrada la olor i no voldran saltar al cap en cas de contacte.

  Conclusió

  Aquest tractament pot semblar molt agressiu, tant per el vinagre com per les planxes que són de tot menys amables amb el cabell. A mi personalment em va fer menys mal utilitzar aquest sistema que els productes químics que piquen als ulls i no sabem ni què contenen ni com ens pot afectar.

  Si comparem el temps perdut en passar la pinta, tant la versió química com aquest mètode, requereixen la mateixa paciència. Els polls són acte de respirar i anar fent, sigui quin sigui.

  Espero que la nostra experiència et serveixi d’ajuda per combatre els polls de casa teva. Ara et toca a tu! Comparteix la teva opinió i experiència als comentaris!

 • You may also like

  No Comments

  Leave a Reply